Het dorp Anomatoa ligt op 30 kilometer van Techiman in de Brong Ahofo Regio. Anomatoa werd in 1960 gesticht door migranten van de Dagaaba-stam uit het noord-westen van Ghana omdat het een goed jaaggebied was voor vogels. Inmiddels leeft het dorp van de landbouw en groeit het snel. De ongeveer duizend inwoners, waarvan eenderde jonger is dan twaalf jaar, leven in armoede.

Anomatoa foto afgerond oude en nieuw school met schoolkinderen 2014 (1)

De mensen wonen in traditionele hutten, gemaakt van leem en gedekt met stro. Ze verbouwen yams, aardappelen, cassave, bonen en maïs voor eigen gebruik. De laatste jaren leed het dorp onder bosbranden die de oogst vernielden en de grond uitputten. Het vroegere woud is verdwenen. De wegen naar Techiman en Nkoranza zijn zo slecht dat het moeilijk is producten naar de markt te brengen. Er is geen elektriciteit of stromend water.

Zeven jaar geleden droeg Help Ghana bij door boeken, lesmaterialen en een speeltoestel voor de drie klaslokalen van de lagere school in het dorp. Dat gebouw was al snel te klein. Er werd les gegeven in de kerk en in loodsen met lekkende golfplaten. Bij regen konden de lessen niet doorgaan, een alternatief was er niet omdat buurdorpen en de stad te ver weg liggen om als kind zelfstandig heen te gaan.

Men vroeg om vervangende ruimte voor de bouwvallige leslokalen. Het moest een gebouw worden met drie klaslokalen en een veranda voor ca. 300 kinderen van 5-10 jaar. De grond hiervoor werd speciaal door de dorpsraad (de Traditional Council) vrijgemaakt. Deze Raad vormde een comité van 9 mensen, waaronder enkele bouwexperts, die samen met de Vereniging van Ouders en Leraren (de PTA) de bouw hebben begeleid. De inwoners hebben een bijdrage geleverd in de vorm van communal labour, zoals het vervoer van materialen en het leveren van ambachtslieden.

Nu de school klaar is, zorgt het Min. van Onderwijs (GES) voor leerkrachten. De PTA zal met de lesgelden voor het onderhoud van het gebouw zorgen. Deze school is met steun van de Derde Wereld Rommelmarkt van het Mill Hill College in Goirle, Wilde Ganzen en een donatie van Help Ghana voor €10.080 tot stand gekomen. Een belangrijk neveneffect was dat de overheid daarna een middelbare school heeft gefinancierd omdat de gemeenschap zich gemotiveerd heeft getoond door zelf fondsen te werven voor goede schoolfaciliteiten.

Anomatoa voorheen
Zo zag het er voorheen uit in Anomatoa…

logo Wilde Ganzen

%d bloggers like this: