Het Orthopedisch Training Centre in Nsawam is een van onze oudste relaties in Ghana. Het centrum waar studenten worden opgeleid om orthopedische hulpmiddelen te maken werd in 1961 opgericht door een Nederlandse priester. Het heeft een eigen werkplaats en voorziet in een enorme behoefte. Het is nog altijd het enige in zijn soort in het Engels sprekende deel van West Afrika.

Foto afronding Nsawam trainees aan het werk

Hoe belangrijk dit centrum is voor gehandicapten in Ghana, ondervonden we tijdens het jaarlijkse bezoek toen we vier lichamelijk gehandicapten interviewden in Techiman. De protheses van deze mensen bleken in Nsawam te zijn gemaakt. Ook verbleven ze een tijd in het centrum om met behulp van protheses te leren lopen. In 2013 werden maar liefst 7.407 mensen van alle leeftijden en uit alle lagen van de bevolking aan een orthopedisch hulpmiddel geholpen!

Het Orthopaedic Training Centre staat onder de verantwoordelijkheid van het bisdom van Koforidua en werkt nauw samen met de Technische Universiteit Kwame Nkrumah (KNUST) en met het Ministerie van Gezondheid. De studenten komen uit het hele land. De goed opgeleide technici die het centrum aflevert, kunnen een eigen werkplaats beginnen om schoenen, beenprotheses, braces en krukken te maken of krijgen werk in ziekenhuizen of revalidatiecentra in Ghana en in buurlanden.

Een bestaand gebouw van 16 bij 10 meter dat in deplorabele toestand verkeerde is gerenoveerd tot opleidingswerkplaats. Het dak is vervangen, er is een plafond en inbraakvrije ramen zijn geplaatst. Ook zijn de kozijnen en de elektrische bedrading vernieuwd. Het project is gefinancierd voor €9.797 door de Derde Wereld Rommelmarkt van het Mill Hill College en Wilde Ganzen. De resterende € 3.478 is door plaatselijke instanties ingebracht.

New Picture (1)

logo Wilde Ganzen

%d bloggers like this: