Algemene info

kaartghana

Profiel: Oppervlakte: 238.538 km (7x Nederland).
Hoofdstad: Accra.
Aantal inwoners: 23,9 miljoen.
Aantal inwoners per km2: 100.
Grootste godsdienstige groepen: christenen (69%), moslims (16%) en aanhangers van traditionele godsdiensten (15%)
Officiële taal: Engels.
Van de andere talen in Ghana worden Twi (ook wel Ashanti genoemd), Ewe en Fante het meest gesproken.
Grootste bevolkingsgroepen:
Akan (45,3%), Mole-Dagbon (15,2%) en Ewe (11,7%).
Buurlanden: Togo, Burkina Faso en Ivoorkust.
Nationale feestdag: Onafhankelijkheidsdag op 6 maart.

Klimaat:
tropisch, regenrijk in het zuidwesten met vooral in mei-juni en oktober-november veel regen, vrij droog in zuidoosten en uitgesproken droog in noorden.

Staatsvorm: constitutionele republiek met een parlementaire democratie met een president die zowel regeringsleider als staatshoofd is en een parlement met één kamer. Ghana kent kiesrecht voor alle burgers vanaf 18 jaar. Om de vier jaar kiezen de Ghanezen een nieuwe president (en vice-president) en een nieuw parlement. In 2009 wordt John Atta Mills president, deze overlijd onverwacht in 2013, en wordt vervangen door vice-president Mahama.

Geschiedenis
Rond 700 ontstond in Senegal, Mauritanië en Mali het koninkrijk Ghana. Het werd een belangrijke doorvoerplek voor de handel van het zuiden naar het noorden. Vooral goud en ivoor vonden via Ghana hun weg naar landen in Noord-Afrika. Eind 11e eeuw vielen islamitische strijders vanuit Marokko het rijk binnen en veroverden het. Daarop trokken de Akan uit het gebied waar het rijk lag weg naar een gebied aan de Golf van Guinee dat nu Ghana heet. In de 15e eeuw kwamen vanuit het oosten de Ewe en andere volken dit gebied binnen.