De school in Akuma is ondertussen afgebouwd en geopend.

De lagere school Nana Adonteng Poku uit het dorp Akuma ligt 7 km ten zuiden van Nkoranza in de Brong Ahafo Regio centraal in Ghana. In Akuma woonden vooral cacaoboeren totdat in 1982 de meeste boerderijen door grote branden werden verwoest, wat een grote hongersnood veroorzaakte. Nu wonen er vooral kleine boeren die onder andere cashewnoten, mango en sinaasappels telen.

De school geeft gratis onderwijs en is 6 jaar geleden gesticht voor kinderen die wegens geldgebrek van de ouders niet meer naar school gingen. De eerste dag waren er 65 kinderen, de tweede 95, aan het einde van de week 128! Nu zijn er 388 kinderen verdeeld over 10 klassen van lagere school en middenschool (JSS). De 11 onderwijskrachten worden deels door de overheid betaald (de 4 professionele leraren) en deels, de surveillanten, door de ouders/ lerarenraad (Parents & Teacher Association, PTA).

20160311-GHN_4586

De middelbare school (JHS) telt 75 studenten van 12 tot 18 jaar. Op dit moment krijgen zij (nog) les onder de bomen, als het niet regent tenminste… Als het permanente gebouw af is, is dat probleem opgelost!

akuma-2016-aug-workshop

De PTA en gemeentelijke en onderwijsautoriteiten zijn betrokken bij het plan en hebben al verschillende keren vergaderd. Zij zullen de ouderbijdragen innen voor het onderhoud van het gebouw. De school heeft een 3-unit klassenblok gepland. De totale kosten van het gebouw bedroegen ca. €8.730,00. Het oudercomité en de dorpsbewoners droegen zelf 50 % van de arbeidskosten bij. Er werd een uitgebreid comité gevormd van ingenieurs, onderwijsmensen en het Ministerie van Werk en Huisvesting om toe te zien op de bouw en het onderwijs.

logo Wilde Ganzen

%d bloggers like this: